Новото германско правителство обещава до 2025 г. да изгради дигитална

...
 Новото германско правителство обещава до 2025 г. да изгради дигитална
Коментари Харесай

Без интернет и телефон: В Германия през 21 век

 Новото немско държавно управление дава обещание до 2025 година да построи " цифрова инфраструктура от международна класа " в  цялата страна. В селцето Бреншеде обаче никой не има вяра на сходни приказки. " Няма по какъв начин да ми се обадите по мобилния телефон, тъй като тук няма покритие ", споделя Холгер Хенгесбах. Той живее точно в Бреншеде - селце с едвам 68 поданици в региона Зауерланд. Само на 60 километра от него са Дортмунд и гъсто обитаемата Рурска област, което обаче въобще не пречи Бреншеде да е изцяло откъснато от света. Селцето е бяло леке върху цифровата карта на Германия и неслучайно го назовават " Долината на неведомите ". 
" Политиката все ни не помни "

За 34-годишния мъж обаче това е сериозен проблем - той работи за интернационална IT-фирма и би трябвало когато и да е да бъде „ на линия “. Ако желае обаче да приказва по мобилния си телефон, му се постанова да се покатери на близкия рид и да се надява, че там ще има покритие. Ако не вали дъжд и с повечко шанс, ще може да беседва без нормалните разстройства или спирания на сигнала. " На човек, който не е отсам, му е мъчно да повярва, че сходно нещо е допустимо в днешна Германия ", споделя Холгер.
 Семейство Хенгесбах: Не можете да се свържете с нас по мобилен телефон
Семейство Хенгесбах: " Не можете да се свържете с нас по мобилен телефон "

Поради същата причина той не съумял да си открие сметка за електронно банкиране. За задачата е нужен специфичен код, който банката изпраща в есемес до мобилния телефон. Кодът обаче има годност единствено 5 минути – от съображения за сигурност. За сходно малко време било невероятно да се отиде до някое прилежащо обитаемо място, където има покритие за мобилния телефон.

От 20 години " офлайн "

Не постоянно обаче Бреншеде е бил откъснат от света. До към края на 1990-те години телекомуникационната компания употребявали намиращата се предавателна кула на военните, единствено на 3 километра от селото. " Тогава можехме към момента да изпращаме най-малко есемеси - въпреки и компактно долепени до някой прозорец ", спомня си Холгер Хенгесбах. По-късно, откакто телекомът издигнал лични антени няколко километра по-нататък, сигнал до селото към този момент не достигал. " Оттогава, т.е. към този момент две десетилетия, сме офлайн ", прибавя той.

Тази невероятна обстановка важи освен за мобилните телефони. И във връзка с интернет-връзките Бреншеде изостава съществено. Бащата на Холгер, Волфганг Хенгесбах, показва, че от тяхното село не е допустимо да вземем за пример подаването на данъчна декларация по електронен път, тъй като връзката непрекъснато се разпада. Затова хората в селото всеобщо са си конфигурирали сателитни антени, които са по-скъпи, само че най-малко разрешават прочут достъп до интернет, въпреки и муден. В Бреншеде е нужно самообладание - зареждането на една страница в интернет изисква най-малко няколко минути. 

В цифрово отношение Германия играе в Аматьорската лига
 Полагането на оптически кабели изостава. Едва 7% от семействата в Германия имат бърз интернет
Полагането на оптически кабели изостава. Едва 7% от семействата в Германия имат бърз интернет

По този метод селските региони в Германия в допълнение губят своята прелест, твърди Мартин Форнефелд. Експертът по дигитализацията неотдавна е завършил огромно проучване по тематиката. Неговият извод: единствено в случай че широколентовият интернет бързо доближи и до селските региони, те ще имат късмет да усилят своята прелест за хората. В противоположен случай обезлюдяването ще продължи - младите и квалифицирани хора сега всеобщо се изтеглят към градовете, безапелационен е специалистът. Доказва го и обстановката в Бреншеде: още едно младо семейство с три деца неотдавна е обърнало тил на селото без мобилни телефони и с неприятен интернет.

Германия изостава доста в построяването на оптична мрежа за бързи връзки с интернет. В Естония цели 73% от семействата употребяват преимуществата на оптичните кабели, в Швеция - 56, в Испания - 53 %. В тези страни достъпът до оптичната връзка е нещо изцяло естествено - като вкарването на ток и вода в жилището. В Германия обаче оптичен кабел стига единствено до 7 % от семействата, а в селските региони даже под 2 %. 

Експертът Форнефелд хвърля виновността за това върху водещата телекомуникационна компания в страната: " Телекомът се пробва да задържи монополните си позиции на пазара, поддържайки остаряла мрежа от медни проводници, вместо да си сътрудничи с останалите компании в построяването на оптичната мрежа. " Според него, се постанова един прекомерно отрезвяващ извод: във връзка с дигитализацията Германия желае да играе в Шампионската лига, само че към този момент е в Трета аматьорска лига.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР